Guide

Alt du skal vide om Cykellygter til dig og din familie

Som med alt andet er der en række regler, som skal overholdes, når man kører med cykellygter. Du fritages altså ikke pr. automatik for en bøde hvis du kører med cykellygter, de skal monteres korrekt, udlede en korrekt lysmængde og have en levetid på mere end fem timer pr. opladning eller batteriudskiftning. Derudover må cykellygter udelukkende pege fremad, eller bagud. Det er altså ikke tilladt at pege cykellygter til siden, op eller ned. De nye regler for lysets styrke sikrer automatisk synlighed fra siden via. det indirekte lys som en godkendt cykellygte kan skabe.

10 hurtige regler omkring cykellygter:

1. Én forlygte og én baglygte er minimum på en normal cykel
2. Hvis lygten blinker skal det være minimum 120 blink pr. minut
3. forlygten må være både hvid, gul og blå – Må dog ikke blinke hvis den er gul.
4. Både for- og baglygte skal kunne lyse i 5 timer ved 5 grader
5. Forlygten skal kunne ses tydeligt fra 300 meters afstand
6. Lygterne skal monteres på cyklen og ikke cyklisten
7. Baglygten skal være rød – og kun rød
8. Lygtetændingstiden er fra solnedgang til solopgang
9. Ved kraftig tåge og snevejr er cykellygte også lovpligtig
10. Særligt kraftige cykellygter (f.eks. til MTB og Race) skal have en lille hældning for at forhindre blænding af modkørende.

Alt det tekniske ved cykellygter og lys

Mange af vores cykellygter opgives i enten Lumen (lm), Candela (cd) eller Lux. Tidligere var det lettere, da man som udgangspunkt brugte watt til at fortælle hvor kraftigt et lys måtte være. Watt fortæller i virkeligheden hvor meget strøm/energi der bruges på at holde lyset i gang, hvilket altså gav en direkte sammenligning til at man kunne sige:
mange watt = meget lys.

I dag findes der flere former for lys som f.eks. LED og sammenligningen med Watt er derfor ikke længere aktuel idet energiforbruget er ændret drastisk. Derfor måler man nu i de tre andre parametre (lm, cd og lux) og nedenfor har vi kort sammenfattet hvad de tre forskellige måleenheder er et udtryk for.


Lumen betegner den lysmængde som lygten afgiver. Desto mere lys, desto højere er lumen.
Lux betegner en lysmængde over et bestemt areal. Dvs. fokus i højere grad er på selve lyskeglen i forbindelse med cykellygter. Hvor kraftig er lyskeglen og hvor meget spredning er der på lyset. Her gælder reglen, at desto skarpere og stærkere lyskeglen er, desto højere er lux-tallet.
I den ideelle verden ville producenterne fortælle os mængden af lumen og lux på ét og samme produkt – dette er dog sjældent tilfældet da virksomhederne oftest vælger én måleenhed og holder sig til den. Det er desværre ikke muligt at omregne lux til lumen – og omvendt.
Candela er et udtryk for den lysmængde øjet udsættes for i en bestemt retning og frekvens. Eksempelvis kan producenter skrive at deres cykellygter, lyser med 100cd (candela). Tænk på det engelske ord for et stearinlys, “candle”. én candela, svarer til mængden af lys øjet udsætte for, fra ét stearinlys på lygtens kraftigste sted (lige for). Altså kan en cykellygte med 100cd, lyse lige så kraftigt som 100 stearinlys i én bestemt retning.

Lux, lumen og candela – Hvad skal jeg bruge det til?

Langt de fleste benytter cykellygter for at være synlig for medtrafikanterne. I disse tilfælde hvor cykellygterne blot bruges for at blive set er det ikke nødvendigt med den store viden om hverken lux, lumen eller candela. Det vigtige er blot at de overholder lovkravene. Så snart cykellygterne skal bruges i områder hvor de skal oplyse vejen er det i langt højere grad vigtige at tage stilling til lygtens formåen.

Dem der pendler gennem byen/beboede områder

Lux, lumen og candela er ikke livsvigtige redskaber i din søgen efter gode cykellygter. Du skal sikre dig at lygterne er lovpligtige og ellers gå efter den lysmængde du bedst kan lide. I langt de fleste tilfælde vil du kunne nøjedes med 20-100 candela, 10-100 lumen eller 10-15 lux.

Dem der pendler i landområder/ydreområder

Her kan det være relevant at finde lygter der afgiver en anelse mere lys, eftersom der ikke er andet belysning der kan hjælpe dig til at se hvor du cykler. Typisk vil man anbefale 100-300 candela, 200+ lumen (gerne mere, alt efter ens cykelhastighed) og 50-100 lux.

Dem der kører mountainbike i skoven

Som udgangspunkt bør MTB ryttere primært kigge efter antallet af lumen på en cykellygte. Dette skyldes rytternes behov for at kunne se meget af underlaget omkring og tæt på cyklen. Et ujævnt underlagt kræver mere opmærksomhed og hastigheden er typisk lavere hvorfor det er vigtigt at have god spredning på lyskeglen og i højere grad fokusere på mængden af lys, fremfor intensiteten af lyset.

Landevejsryttere med høj fart

For cykelryttere på racercykler er det i højere grad relevant at bruge lux som måleenhed når man kigger efter cykellygter. Som cykelrytter har man ofte behov for at kigge længere frem og holde øje med vejens forløb i høj tempo. Det betyder at lux enheden er perfekt til dem, eftersom den beskriver hvor kraftig en lyskegle cykellygten har for evne at sende af sted.

Se et stort udvalg er cykellygter HER

LÆS VORES SENESTE INDLÆG HER

2 kommentarer

  • Gnyff

    Det er nu fint teknisk muligt at omregne mellem candela og lumen. Men det kræver naturligvis nogle forudsætninger, der i praksis gør det svært. Omregnere skal typisk have en angivelse af udstrålingsmønster (de simple forudsætter en perfekt kegle) og forudsætter næsten altid jævn lysfordeling… Fx: https://www.rapidtables.com/calc/light/candela-to-lumen-calculator.html
    Men selvom lyskeglen meget sjældent er “jævn” endsige en reel kegle, kan man dog godt få /indikationer/ til en sammenligning… ;-P

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *