Guide

3 gode grunde til at bruge cykelhjelm

Selvom cykelhjelmen er med til at gøre cykelturen mere sikker, er der stadig mange, som vælger at cykle uden. Vi har alle hørt sætningerne “Jamen, jeg kan da godt finde ud af at cykle”, “Jeg skal jo bare over at handle”, “Jeg gider ikke have ødelagt frisuren”. Og nej, det er da ikke fordi man ligefrem ser bedre ud med cykelhjelm på end uden. Men cykelhjelmen kan nu engang gøre en kæmpe forskel, hvis uheldet skulle være ude. Her får du 3 gode grunde til hvorfor du skal bruge cykelhjelmen i trafikken.

1. Beskyt dit hoved mod skade

En cykelist mindsker risikoen for at pådrage sig alvorlige hovedskader med ca. 60% ved brug af cykelhjelm. Af den grund anbefales det, at du tager hjelmen på, hver gang du hopper afsted på cyklen. For der skal kun ét uheld til og det nytter ikke noget, at du kun husker den engang imellem. Faktisk er der halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, som ikke bruger hjelm – derfor er det en rigtig god idé at passe på dig selv og dit hoved i trafikken ved at spænde hjelmen.

2. Vær et godt forbillede

80% af alle cyklende skolebørn bruger cykelhjelm, og 48% af voksne bruger cykelhjelm…

Imellem disse to aldersgrupper er et spring. Der er et markant fald af brug af cykelhjelm hos skolebørn over 12 år. Selvom du måske ikke mener, at du selv behøver en cykelhjelm, så ser du måske gerne, at dine børn bruger det. Og jo, du kan måske godt bruge voksenkortet, når de er yngre og “påtvinge” dem cykelhjelmen, men hvad med bagefter? Ved ikke selv at bruge cykelhjelm som voksen, så er du måske med til, at skabe et tabu omkring brugen af den. Den tankegang kan påvirke dine børn, så de også fravælger cykelhjelmen, når de kommer i en alder hvor voksenkortet ikke helt rækker længere.

3. Cykelhjelme er ikke kikset

Og nej, en cykelhjelm er måske ikke den fedeste accessoires der findes, men det er nu engang ikke noget andre cykelister tænker over. I Danmark har der været en opadgående tendens for brugen af cykelhjelm og flere på cykelstien tilvælger den. Det gælder både brugen af cykelhjelm i bytrafik, men også i skoletrafik. Desværre hænger de 16-25 årige stadig bagved, når det kommer til brug af cykelhjelm. Jeg er selv i denne aldersgruppe og kunne i dag aldrig finde på at kører uden cykelhjelm. Det var dog en helt anden historie, da jeg var yngre. For nej, jeg brugte heller ikke cykelhjelm i en del af mine teenager år. Grunden var egentlig bare, at de andre heller ikke gjorde, og jeg synes derfor det var lidt kikset – men det redder nu engang liv. Vi kan se en tendens blandt den yngre generation, det er her vi skal lægge initiativ til at være med til at ændre på tabuet og i sidste ende med bare bruge den cykelhjelm.

kvinde giver cykelhjelm på børn

Et godt råd med på vejen

Når du vælger cykelhjelm er det vigtigt, at du finder en som passer til dig. Både i forhold til størrelse, men også udseende, så du har det bekvemt og får den brugt. For der er ingen skam i at finde en cykelhjelm, som du synes er flot. I dag findes et hav af producenter, som tilbyder hjelme i forskellige former, farver osv. Hos cykelshoppen.dk findes et bredt udvalg af cykelhjelme, så du kan finde den helt rette hjelm, der passer til din stil og behov.

Før du påfører dig hjelmen og begiver dig afsted på cykelstien, så skal du lige sikre, at den sidder ordentligt på hovedet. Se mere om hvordan du vælger en cykelhjelm i rette størrelse her.LÆS OGSÅ: CYKELHOLDERE – HVILKE MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER FINDES DER?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *