Guide

Hvilket gearsystem skal jeg vælge?

Hvad er forskellen på ind og udvendige gear? Alt afhængig af budget og behov kan være til grund for dit valg af gear. Der findes to former af gear – indvendige og udvendige. Men hvad er egentlig forskellen, og hvad passer til min cykel?

Indvendige gear

Oftest ses de indvendige gear på hverdagscykler i og med, at denne geartype er egnet til et fladt terræn – dette er primært til bykørsel, og diverse korte ture. Det indvendige gearsystem findes typisk med 3,5,7 eller 8 gear. Kendetegnet er, at tandhjulet og gearvekslingen er beskyttet i navnet. Her er der kun 1 tandhjul på navet. Ved valg af dette gearsystem er det fordelagtigt, da det er nem vedligeholdelse, robust og høj holdbarhed.

Ved et gearskift skal det gøres i takt med, at der stoppes eller trædes blødt i pedalerne. Det indvendige gearsystem bliver ofte valgt, da det er et system, som er beregnet til de danske årstider – især til vinteren. Ulempen er dog, at det indvendige gearsystem er forholdsvist dyrt at reparere.

Udvendige gear

De udvendige gear ses typisk på sportscykler – racercykler, mountainbike og gravelbikes. I modsætning til de indvendige er det et åben system, som kan kendes på alle de udvendige og synlige tandhjul. Generelt set bliver der solgt flest indvendige gear, men denne tendens ser ud til at ændrer sig.

Gearskiftet sker også anderledes. Her skal skiftet ske, når der trædes til i pedalerne. Det gør det altså nemmere at fastholde sin fart og bekæmpe sig op af bakker. Derfor et oplagt valg til sportscykler, eftersom du mindsker kraften af gearskift og og får potentialet ud af din trædning i pedalerne. Yderligere har geartypen en lavere vægt, og dermed minimere vægten på den cykel i forhold til indvendige gear.

Hvilket gearsystem skal du vælge?

Skal du vælge mellem ind og udvendige gear. Hvis du helst vil undgå vedligeholdelse af din cykel, og foretrækker at din cykel bare virker optimalt, er de indvendige gear et oplagt valg. Hvis du derimod ønsker en velkørende og og letteste cykel vil det optimale valg være en cykel monteret med udvendige gear. Se det store udvalg af ind- og udvendige gear


Læs også: Hvilken cykelslange passer til din cykel?

Har du handlet ved Cykelshoppen.dk?

Del din bedømmelse og fortæl os om det på Facebook eller instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *