Cykelverden

Hvad er cyclocross?

Mange kender det, at man både vil have en racercykel til landevejen og en mountainbike til skoven. Hvis dette kombineres til én cykel kaldes det en cyclocross. Cykeltypen er nemlig kombineret med cykelstellet fra en racercykel, og de brede og mønstrede dæk fra mountainbiken.

Hvornår bruges en cyclocross?

Cyclocrossen er en cykeltype, som kan benyttes året rundt. Mange vælger at købe denne cykeltype til efterår- og vinterbrug i og med, at den kan tåle dét ekstra skidt. Det er nemlig det oplagte valg i disse måneder for at holde sin form ved lige på de våde og glatte landeveje.

Fordelen ved at have en cyclocross er, at du både kan have bredmønstret dæk og nogle smallere dæktyper. Det vil derfor sige, at hvis du går fra vintermånederne med dine bredmønstret dæk, og skal have din cykel forårsklar er det muligt at skifte til nogle smallere dæk.

Forskel på cyclocross og gravel

En gravelcykel og cyclocross ser umiddelbart ud til at være ens. Men der er flere forskelle på cykeltyperne.

For det første er Cyclocross dækstørrelse på en maksimal brede på 33mm, som UCI har begrænset. Gravelbikes har ikke nogen form for begrænsning af dækstørrelse. Der er ydereligere forskel på dækkene, hvor cyclocross ofte en blødere overflade af gummi, som kan håndtere mudrede, sandet og græsbeklædte forhold. Gravelcyklen skal kunne modstå hårdere overfladere så som sten og snavs.

Det er to forskellige discipliner. I Europa er cyclocross en vintersport, hvor det er en helårssport i USA og Australien. Modsat er gravelsporten en helårssport. Derfor er disse cykeltyper også bygget til de forskellige discipliner. Cyclocrosscyklen er lavet til de mindre ture, som tåler tæsk og mudder, hvor et typisk løb varer mellem 30 og 90 minutter i høj intensitet. På denne type er det ikke afgørende, at der er mulighed for opbevaringsløsninger. Hvorimod et gravel benyttes til nogle længere ture, hvor der er behov for forsyninger.

Med henblik på de cyclecross-løb er korte og intensive, kræver det ikke et stort udvalg af gear til sammenligning af gravel. Det typiske gear er en 46/36 kædering med en 11-36 kasette, som sikre den høje intensive indsats.

Skal både have en cyclocross og gravel?

Du behøver ikke at eje begge cykeltyper, men kan nøjes med enten cyclocross eller gravel. Flere benytter sin cykelcross til sine gravelruter, og gravelejere til cyclocrossbanen. Men ud fra ovenstående kan du læse, at cyclocross cyklen er beregnet de løb, og gravel egner sig til forskellige typer kørsel med blandet overflade. Jeg anbefaler derfor, at du planlægger din kommende sæson, og ser an, hvad du har brug for.

Cyclocross kendetegn

  • Benyttes ofte til efterår og vinter, men kan bruges hele året
  • Blødt dæk materiale – modtagelig overfor mudret og sandet overflader
  • Bredmønstret dæk
  • Maksimal dækbredde på 33 mm
  • Mulighed for smalle dæk
  • Ofte et gear setup med 46/36 kædering med en 11-36 kasette


Cykelshoppen.dk har et stort udvalg af både cyclocross og gravelbikes. Se dem HER

LÆS OGSÅ: DE 3 BEDSTE GAVEKORT DU KAN VÆLGE

Har du handlet ved Cykelshoppen.dk?

Del din bedømmelse og fortæl os om det på Facebook eller instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *